REVIEW Samsung Gear S – un hibrid ceas-telefon cu o interfață de utilizare reușită

Publicat: 08/12/2014, 11:17
Actualizat: 08/01/2020, 20:19

Samsung Gear S marchează trecerea de la smartwatch-urile, care în acest moment sunt accesorii pentru smartphone-uri, la dispozitive purtabile independente. Modelul Samsung nu este independent, ci mai degrabă autonom.

DESIGN. Îmi place cum arată Samsung Gear S și m-am obișnuit destul de repede cu forma sa, chiar dacă toate ceasurile pe care le dețin sunt rotunde. Ceasul are dimensiuni destul de mari, deoarece include un ecran curbat „uriaș”, cu diagonală de 2 inci și slot pentru cartelă nanoSIM. Display-ul este încadrat de un cadru cromat. În partea de jos a ecranului se află un buton de Home, secondat, de fiecare parte, de doi senzori.

Curelele sunt realizate din ceea ce pare a fi cauciuc, iar mecanismul de prindere, metalic, este destul de elaborat și seamănă cu cele de pe ceasurile sport elvețiene.

Pe lateral nu există butoane fizice. Apreciez faptul că Samsung nu și-a pus logo-ul pe acest ceas într-un loc vizibil, fapt care îi conferă dispozitivului o eleganță sporită. Cureaua poate fi înlocuită cu alta de altă culoare sau dacă se deteriorează.

Ceasul este rezistent la apă și praf.

ECRANUL. Este unul din cele mai mari și bune pe care le-am văzut pe un smartwatch. Are o diagonală de 2 inci și o rezoluție de 360 x 480 pixeli. Fiind AMOLED, display-ul oferă culori vii, puțin saturate, rezultatul final fiind plăcut pentru ochi. Nu există o funcție de setare a modului ecranului, precum pe telefoanele Galaxy (Cinema, Adaptive ș.a.).

M-a impresionat faptul că pe acest ceas utilizatorul poate încărca propriul wallpaper, efectul fiind deosebit.

Ecranul este mult mai responsiv față de cele de pe alte modele testate, precum Sony SmartWatch 2 sau Moto 360. Utilizatorul poate alege ca ora să fie afișată permanent, dar acest reduce autonomia bateriei. În cazul în care această funcție nu este activată, ora este afișată pe ecran atunci când utilizatorul se uită la acesta.

PERFORMANȚE. Galaxy Gear S rulează un sistem de operare bazat pe Tizen, iar numărul de aplicații disponibile pentru dispozitiv este mai redus decât cel pentru Android Wear. Totuși, utilizatorul găsește cele mai importante aplicații pentru un smartwatch, majoritatea fiind dezvoltate de Samsung sau prin parteneriatele încheiate de companie.

Punctul forte al ceasului este interfața simplu de utilizat și intuitivă, care, în opinia mea, oferă o experiență de utilizare peste cea oferită de Android Wear. Interfața și ecranul responsiv m-au făcut să apreciez foarte mult acest dispozitiv, care este cel mai bun de acest fel pe care l-am testat până acum.

Revenind la interfață, aceasta este simplă: în stânga ecranului de start ajutorul ajunge prin swype la notificări, în dreapta poate seta până la 5 widgeturi, iar în partea de jos sunt setările și aplicațiile. Revenirea la pagina anterioară se face prin swype de sus în jos.

La fel ca la Android Wear, utilizatorul nu trebuie să instaleze aplicații separate pentru Facebook, Twitter, Instagram ș.a. După ce se conectează cu smartphone-ul, notificările vin automat.

Conectarea cu smartphone-ul și setarea inițială se face prin intermediul aplicației Gear, disponibilă în magazinul de aplicații Galaxy Apps. Din aplicație este detectat ceasul, via Bluetooth, iar utilizatorul poate personaliza fața de ceas și alege aplicațiile de la care dorește să primească notificări.

În ceea ce privește funcția de telefon, nu am introdus o cartelă în slot. Mi se pare ciudat să vorbesc la încheietura mâinii, mai ales dacă mă aflu într-un spațiu public. Ceasul nu dispune de jack audio, sunetul fiind redat de propriul difuzor, așa că tot ce spune interlocutorul poate fi auzit de cei din jur. Cum dispune de propria tastatură și un ecran mare, de pe ceas pot fi trimise destul de ușor mesaje text.

Galaxy Gear S include, cum era de așteptat, o serie de senzori de fitness și nu numai. Ceasul poate măsura repede și precis bătăile inimii, monitorizează numărul de pași făcuți de utilizator și include un senzor UV – primul de acest fel de pe un ceas inteligent. Mai mult, dispune de giroscop, senzor GPS, accelerometru și senzor ambiental.

Smartwatch-ul dispune de memorie internă de 4GB, astfel utilizatorul poate stoca pe acesta imagini și muzică.

BATERIA. Acest ceas oferă o autonomie dublă comparativ cu modelele concurente. Gear S poate fi purtat lejer două zile fără să fie încărcat. Prin comparație, Moto 360, pe care l-am testat recent, trebuia încărcat în fiecare noapte.

Nu-mi place soluția pe care Samsung a ales-o pentru încărcător. Fixarea ceasului în dock nu este ușoară, fiind necesară o perioadă de acomodare pentru a reuși să conectezi dispozitivul. Nici când desfaci ceasul din dock nu este ușor, deoarece la început se desprinde greu. Aș fi preferat un sistem de încărcare wireless ca la Moto 360.

PRO:

– Interfață excelentă

– Ecran mare de calitate, responsiv

– Poate face multe lucruri fără să fie conectat la telefon

– Este rapid

– Are autonomie dublă comparativ cu modelele concurente

CONTRA:

– Funcția de telefonie mi se pare inutilă

– Sistemul de încărcare a bateriei este greu de folosit

Rating gândul: 4,6/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Revenire de senzație în TV. Dan Diaconescu reînvie OTV-ul
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?